aug 17, 2015

Posted by in Allt, Dator, Recensioner | 0 Comments

Windows 10, kanske bäst att vänta?

Windows 10, kanske bäst att vänta?

Startmenyn är tillbaka. Men var fanns den nu igen? Nyss var den i överkanten, nu är den på sin vanliga plats. Windows 10 försöker rätta till saker som gjorde användarna förvirrade i förra versionen. Bra, men det är fortfarande lite rörigt.

Windows 10 är alltså senaste systemet för de flesta datorer och en del datorlika surfplattor och mobiler. Det går att uppgradera gratis om du har Windows 7 eller 8.1. Möjligheten att uppgradera gratis gäller till 29 juli 2016 så det är ingen panik att göra det snabbt om du är osäker. Om du inte redan fått uppgraderingen kan du läsa om hur du får den på microsoft.com.

Det florerar många falska mejl med erbjudanden om att ladda ned Windows 10. Hämta det inte från andra ställen. Microsofts uppdatering kommer till din dator automatiskt när du beställt den. Det tar ungefär en timme att uppdatera och det behövs cirka 3 GB fritt utrymme på hårddisken.

Jag har testat nya systemet på en lånad  Surface Pro 3, ett mellanting mellan laptop och surfplatta, med nya systemet förinstallerat. När jag startar med tangentbordet påsatt ser jag ett vanligt datorskrivbord. När jag startar utan tangentbord ser jag större pekvänliga ikoner. Det är bättre än i Windows 8 men ändå inte riktigt bra. Startmenyn är tillbaka nere i vänsterhörnet. Men bara i datorversionen. I surfplatteläget får jag fram startmenyn genom att trycka på en menysymbol i övre hörnet istället.
Säkert logiskt om man ser det som två olika system. Men för de flesta hade det nog varit bäst om startmenyn även i pekversionen fått ligga i nedre vänstra hörnet.

Det går att välja att köra datorskrivbordet med fingrarna. Det går att byta automatiskt mellan datorläge och tabletläge, eller att jag ska få en fråga varje gång. I Windows finns som vanligt många val och många möjligheter. Surfplatteläget är annorlunda, men känns inte enklare.

Det finns en assistent, Cortana, en motsvarighet till Apples Siri, men hon förstår ännu inte svenska.
När jag frågar What time is it? ger Cortana mig lokala tiden för Gullbergsvass så hon verkar ändå ha bra koll.

Mitt första besök i appaffären, Windows store, blir ett misslyckande. Jag kommer inte in utan möts av meddelandet ”The server stumbled”. Jag googlar på felmeddelandet och får upp en massa anvisningar till hur man ska få bort det. Ekosystemet kring Windows är fullt av hjälpsamma människor som försöker förklara hur man hanterar felen.
Jag orkar inte försöka. När jag klickar på affären nästa dag fungerar det.

Windows 10 verkar helt okej. Det innehåller bra saker från Windows 7 och Windows 8.1.
Webbläsaren heter numera Edge i stället för Explorer. Jag försöker installera ett bank-id, men banken är ännu inte Edge-anpassad. Alla stora sajter kommer att bli tvungna att anpassa sig, så det är bara en tidsfråga. Men är du en försiktig typ väntar du någon månad innan du uppdaterar.

På jobbet har vi fortfarande Windows 7. Jag känner ingen längtan efter tian på jobbet. Sjuan funkar ju.
Men nångång ska jag göra ett försök med speldatorn hemma som vägrade starta. Jag lyckades få igång den med Ubuntu, en variant av Linux. Linux är trevligt men fel på en speldator.
Windows 10 har en Xbox-app och stöd för en massa spel på Steam. Om jag inte orkar försöka få tillbaka Windows 8 i pc:n kan jag köpa Windows 10 på ett usb-minne för 1 229 kronor.  Men jag ser i forum på Steam att många fått problem efter uppdateringen, spelen startar inte. Att vänta verkar smartast.

Spionerar Windows 10?

Efter lanseringen av Windows 10 har det kommit larm om att systemet övervakar sina användare.
Det stämmer, men frågan är om det är något att vara nervös för. Den digitala assistenten Cortana fungerar bättre om den känner till dina vanor. Och när vi har flera prylar och lagrar våra filer i molnet måste uppgifterna skickas ut på internet så att vi får relevant information i både dator och mobil.
För Microsoft är vinsten att de kan ta mer betalt av annonsörer om de kan rikta skräddarsydda annonser till oss.
Vill du inte känna dig övervakad kan du logga in med ett lokalt konto i Windows 10, alltså inte ditt vanliga hotmail- eller livekonto.
Även om du inte är orolig – gå till datorns Inställningar och välj Sekretess och gå igenom vad som finns där.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *