sep 27, 2015

Posted by in Allt, Dator, Teknik | 0 Comments

Teleport: En mus, ett tagentbord, flera Macar

Teleport: En mus, ett tagentbord, flera Macar

Har du inte hört talas om termen KVM tidigare så står det kort och gott för Keyboard Video Mouse. En hederlig KVM är en fysisk pryl som låter dig ansluta en mus, tangentbord och skärm till flera olika datorer i din direkta närhet. Sedan många år finns flertalet virtuella varianter och en utmärkt sådan för Mac heter Teleport.

Användningsområdet för en KVM, vare sig fysisk eller virtuell, kanske inte är så stort. Så vitt jag vet är det inte särskilt vanligt att man har flera datorer runtom sig på en och samma plats. Men för den som har det, är det skönt att slippa ha en uppsättning möss, tangentbord och skärmar per dator. Speciellt när det nu är så enkelt att använda en och samma för flera datorer.

För många år sedan hade jag en dator för musikproduktion och en dator för surf/spel/resten. Dubbla tangentbord och dubbla möss blev jobbigt, och jag köpte en fysisk pryl för att endast använda en uppsättning. Tyvärr strulade den en del, då musen gick fullständigt bananas när man försökte spela spel på en av datorerna. En tid senare hittade jag min första virtuella KVM, ett Sourceforge-projekt döpt Synergy. Det finns fortfarande och har stöd för alla möjliga plattformar.

Nu hade jag ett behov av en liknande lösning och tog ännu en titt på Synergy. Tyvärr är proceduren att installera det på flera Macar aningen komplicerad och inget för den vanliga användaren. Det involverar aktivering av root user på datorn och idogt kommandoknappande i Terminalen. Inget som besvärar mig, men som Mac-användare föredrar jag användarvänliga program i den mån det går. Ett par minuter på Google tog mig till det lilla företaget Abyssoft som utvecklar det lilla virtuella KVM-programmet Teleport. Och vilket program det är!

Teleport är en liten prefpane, vilket betyder att det installerar sig i dina Systeminställningar. Väl installerat på alla datorer som berörs, i mitt fall två stycken MacBook Pro som står sida vid sida, så är det inte svårare än att aktivera och dela ut på respektive dator. För att detta skall funka så krävs det naturligtvis att alla datorer finns i samma nätverk, hela tekniken bygger på det. Ögonblickligen dyker båda datorernas olika skärmuppställningar upp på den andra datorn. Jag har bara behov av att styra den ena datorn från den andra och inte tvärtom, så jag har valt att placera MacBook Pro 2 till höger (där den också står rent fysiskt) om mina skärmar till MacBook Pro 1.

Väl aktiverat är det bara att dra muspekaren utanför kanten på MacBook Pro 1 åt det hållet där den andra datorn står. Direkt förs muspekaren samt tangentbordet över till den andra datorn. Du kan glida fram och tillbaka som om alla datorerna var en och samma och delade alla skärmarna i ett enda unisont system. Självklart är det två olika system, så du kan inte flytta fönster från en dator till en annan. Syftet är att slippa flera tangentbord och möss, och det fungerar utmärkt.

Men det slutar inte där (som de hade sagt om detta hade varit TV-Shop)! Teleport har ett par extrafunktioner som är mycket trevliga. En av dem är att clipboard följer med mellan datorerna. Du kan alltså t.ex. kopiera ett serienummer på ena datorn, dra över musen till andra datorn och få med dig informationen att klistra in på valfritt ställe. Den här funktionen går att avaktivera om man så vill. Sen har vi den riktigt snygga funktionen att du kan köra drag and drop mellan datorerna. Du kan alltså dra filer och mappar mellan datorerna, så kopieras de till respektive maskin. Fantastiskt i all sin enkelhet.

Du har även möjlighet att kryptera kontakten mellan de olika datorerna. Du kan stänga av automatisk switch mellan datorerna med muspekare och istället använda ett kortkommando för byte. Eller varför inte att en viss tangent måste vara nedtryckt när musen närmar sig skärmkanten, annars släpps den inte in?

Teleport är förbluffande nog helt gratis. Eller ja, donationware. Jag lär definitivt slänga över en slant. Det här programmet är välgjort, välfungerande och värt en liten slant.

Testa du också, programmet finns att ladda ner här, och fungerar för både Snow Leopard och Lion. Även tidigare OSX-versioner fungerar, men då får man välja en äldre version av programmet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *