aug 4, 2016

Posted by in Allt, Ljud, Teknik | 0 Comments

Sonos – nästan lösningen

Sonos – nästan lösningen

 

Min jakt på bra ljud i alla rum från alla källor har pågått mer eller mindre aktivt i flera år. Sonos har funnits länge jag har vid flera tillfällen gått förbi uppställda Sonos-system på Hifi-klubben, och känt suget. Men dels att systemet är ganska så dyrt, dels att jag inte velat köpa grisen i säcken. Jag vill helt enkelt testa innan jag köper, och det har jag äntligen kunnat göra.

I skrivande stund erbjuder Hifi-klubben dig möjlighet att låna hem ett Sonos-system under två veckors tid (gäller till och med 30 december). Du har lite olika paket att välja mellan, och jag insåg snabbt att detta var min chans att testa Sonos i hemmet, innan jag slår till.

Sagt och gjort, jag tog mig till Hifi-klubben på Frölunda Torg och fick med mig en Sonos PLAY:5 och en Bridge. Jag var beredd på att de hade lite gamla skyltex som de lånade ut, men icke. Du får helt nya, oöppnade kartonger. De har gjort det smart, för du får en faktura som förfaller om 14 dagar, så vill du behålla grejerna så behöver du inte ens åka till butiken, bara betala in. Annars gäller att returnera prylarna i gott skick i originalkartong. En deal man sällan ser, så tumme upp för att de insett att folk vill testa.

Sonos är precis så där enkel att installera som man alltid hört, med ett litet undantag. För att installera bryggan så behövde jag blanda in en dator, något jag inte tycker skall behövas. Desktopappen verkar inte göra något som inte iOS-appen gör. Men men, väl gjort, så fungera resten väldigt enkelt. Just den medlånade Bridgen kanske inte fyller någon jättefunktion för mig som bara lånat med mig en enda högtalare. Den kommer mer till sin rätt med flera högtalare. Men den låter mig åtminstone ansluta PLAY:5 trådlöst, vilket lät mig testa högtalaren på lite olika platser.

Sonos PLAY:5 åter utmärkt. För att vara en liten, kompakt högtalare så är det faktiskt riktigt bra tryck i denna högtalaren. En högtalare ger ingen stereo, och jag insåg rätt snabbt att detta vore ett ypperligt system om man körde två PLAY:5 i stereogrupp, kanske kompletterat med Sonos Sub. Det blir dock en setup för 13 292,-, inget en normal svensk går runt med som växel i fickan. Det gäller helt enkelt att du vet vad det är du vill ha och att det passar just dig. För i viss likhet med Apple, har du väl börjat bygga dig in i Sonos-världen, så får du hålla dig där. Det finns en del in och utgångar i prylarna, men snarare som komplement än som del i ekosystemet.

Så Sonos verkar vara lösningen jag sökt. Men ändå kommer den snällt att packas ner och köras tillbaka till Hifi-klubben. Mitt problem heter AirPlay. Sonos-systemet är bra byggt, appen låter dig spela upp innehåll från alla möjliga sorters tjänster och man borde kanske vara nöjd där. Men har man väl vant sig vid att använda AirPlay, så blir begränsningen i att endast kunna spela upp innehåll från Sonos egen app alltför påtaglig. Spotify har ju numera en fantastisk iPad-app, likväl iPhone-app. Den får man lägga åt sidan, och i stället använda sig av Sonos egna inbyggda Spotify-app, en betydligt mer funktionsfattig version av originalet. Namnet iTunes syns här och var å Sonos site, och jag uppfattade det som att Sonos även kan spela upp från ett utdelat iTunes-bibliotek. Så är inte fallet, bara den musik du har lagrad i din enhet kan spelas upp. Visst är det en sorts iTunes, men inte den jag hade hoppats på. Mina största källor till musik är Spotify och iTunes, och just nu har jag inte möjlighet att spela upp musik från någon av dessa källor så som jag vill. Uppdatering: Du kan alltid spela upp från det lokala iTunes-biblioteket. Det betyder att du på iOS kan spela upp den musik du fört över till enheten, och på Mac spela upp den musik du har i ditt lokala iTunes-bibliotek. Förlitar du dig på ett iTunes-bibliotek  lagrat på en server (som inte agerar spelare), så kan du inte spela upp från biblioteket.

Det finns en lösning för att köra AirPlay via Sonos, men det är snarare en kreativ lösning med line-in. Du behöver skaffa en AirPort Express, ansluta till t.ex. en PLAY:5, sedan streama till Airporten, som förser högtalaren, som synkar med övriga högtalare. Det betyder att du behöver hålla koll på två appar när du spelar musik, först den med innehållet, och sen Sonos-appen för att ställa in zoner, samt bl.a. volym.

Visst, AirPlay saknar (ännu) stöd för att skicka samma stream till flera källor och synka. Det är Sonos paradnummer, och är det viktigast, så är den säkert det bästa lösningen på marknaden just nu. För mig hamnar möjligheten att spela upp samma sak i flera rum under både bra ljud och flera källor i prioriteringen. Men jag vill inte för gott låsa mig till en och samma app för att nyttja den fulla potentialen av ett Sonos-system, oavsett hur enkelt det är eller hur bra systemet låter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *