nov 27, 2015

Posted by in Allt, Ljud, Recensioner, Teknik | 0 Comments

Recension: Rockdale – Bluetoothhörlurar med mikrofon

Recension: Rockdale – Bluetoothhörlurar med mikrofon

Novero ger sig med Rockdale in på en förvånansvärt tom marknad, A2DP-hörlurar med fokus på ljud snarare än samtal. Jag har länge letat efter något bra inom detta området utan att hitta riktigt rätt. Kan Rockdale vara vad jag sökt?

Novero är en svart, och i ärlighetens namn, ganska så anonym hörlur. Den har inte lurats med på tåget med färgglada och spexiga hörlurar som skall synas bättre än de låter. Här är det svart och silverfärg som gäller. Materialen är genomgående plast, även om utseendet på hörlurarna kanske lovar åtminstone något lite mer exklusivt material. Att det är plast kan man även lätt räkna ut bara genom att lyfta hörlurarna, de väger nästan ingenting. Jag kräver inte tunga hörlurar, men vanligtvis brukar väldigt lätta hörlurar också ha lite problem med styvhet och kvalitet, då plast förr eller senare ger med sig. Har man däremot tänkt gå långa stunder med sina hörlurar så får man väl åtminstone anse en låg vikt vara en fördel.

Den låga vikten och materialvalet gör hörluren ganska så böjbar. Böjandet avslöjar också lite glapp i lederna på denna ihopfällbara hörlur. Den enda synliga metallen på hörluren är skenorna som skjuts in och ut för att justera hörluren för ditt huvud. Jag anser mig ha ett ganska så stort huvud, och blir lite orolig för att köpare med mindre huvud kommer få problem. Rockdale passar redan med den minsta inställningen på mitt huvud. I gengäld går den att förstora till en ordentlig storlek. Jag är inte personen som har hörlurar ovanpå keps eller mössa, men det borde i alla fall inte vara något problem. Med ett litet huvud kanske till och med ett krav för att de skall sitta okej. Passformen över öronen är dock helt godkänd. Tyvärr gör sig materialet påmint än en gång, var du än rör på hörluren, så förflyttas ljudet till öronkåporna. En liten grej, men kan bli väldigt irriterande, och och påminner mig om Jays Three-hörlurar med den platta sladden, där du hör allt som skrapar mot sladden i öronen. Ganska så irriterande.

Men detta är ju en hörlur, hur låter den, och vad har den för funktioner?

Utsidan av hörlurens högra kåpa är försedd med fyra knappar, volym upp, volym ned, nästa låt, föregående låt. Under dessa knappar finns USB-uttaget som du laddar hörluren med. Fulladdat ger den dig 13 timmar taltid eller 14 timmar musiklyssning. Standbytiden är på imponerande 280 timmar, och utan exakta mätmetoder har jag bara konstaterat att det verkar stämma. Du får med USB-sladd, nätladdare samt ett litet tygfodral att förvara luren i.

Fulladdad är jag redo att sätta luren på prov. Jag har inga problem att para den med varken mobiltelefon eller dator, i mitt fall en MacBook. Med datorn springer jag direkt på problem. Vid första parkopplingen får jag oerhört dåligt ljud, av stil med ett riktigt dåligt mobilsamtal. Jag kopplar ifrån och kopplar ihop igen. Ljudet blir bättre, men ett ständigt knaster förekommer, oerhört irriterande. Jag provar med en annan dator för att dubbelkolla, vilket resulterar i exakt samma problematik.

Men lurarna kanske i första hand är avsedda för mobiltelefoner, och med iPhonen springer jag inte på några problem. Luren kopplar direkt, och inga problem i ljudöverföringen. Tyvärr inser jag ganska så snabbt att den här luren har en del brister i ljudkvaliteten. Medan diskanten och mellanregistret (även om det senare är något för låg) låter ganska så bra, så är saknaden av djup i basen märkbar. Inte med någon sorts testlåt lyckas jag få lurarna att producera någon riktigt ordentlig bas, inte ens i närheten. Djupa toner försvinner helt medan lite högre bastoner får  en mycket ”ploppig” karaktär. Det är inte jobbigt att lyssna på, men ganska underväldigande och fattigt i karaktären. Enda sättet att producera någorlunda anständig bas är att helt sonika trycka hörlurarna hårt mot öronen. Då låter det rätt okej, men det är självklart ingen vettig lösning.

Hörluren är också försedd med en mikrofon, vilket gör att hörluren också jobbar som headset. Här fungerar hörluren ganska så bra, och den du samtalar med hör dig tydligt, möjligen att den tar upp en aning för mycket ljud runtomkring. Det kan vara ett resultat av att mikrofonen trots allt sitter en liten bit från munnen och att den behöver plocka upp mer än vanligt för att samtal skall fungera. Men det är bara en liten anmärkning.

Enligt Prisjakt så går Rockdale i skrivande stund att köpa för knappa tusenlappen, och jag kan inte med gott samvete påstå att de är värda detta priset. Ljudet är helt enkelt inte bra nog, och den tveksamma funktionaliteten med dator ligger inte hörluren i fatet. Och även om batteritiden är imponerande hade jag gärna sett att de, som många andra bluetoothtillbehör, kan visa kvarvarande batteritid i displayen på telefonen, men det gör inte Rockdale.

Jag gillar initiativet, det finns för få bluetoothhörlurar på marknaden för musiklyssnande. Tyvärr håller inte Rockdale måttet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *