aug 10, 2015

Posted by in Allt, Dator, Recensioner | 0 Comments

Recension: Microsoft Surface Pro 3

Recension: Microsoft Surface Pro 3

Pris med i5-processor: 9 490 kronor + skydd med tangentbord 990 kronor

Laptop eller surfplatta? Valet för den som ska köpa ny dator är inte enkelt. Kan du inte bestämma dig är Surface ett alternativ.

En vanlig surfplatta är smidig, både att ta med i väskan och att sitta med i soffan. Men ska du skriva mycket är det bättre med tangentbord än att skriva med fingrarna på pekskärmen. Och även om mycket på webben är anpassat för mobiler och plattor finns det vissa väldigt viktiga saker som fortfarande kräver en riktig dator. Så är det till exempel med vissa banktjänster.

Surface är ingen vanlig surfplatta. Den är en riktig dator, en pc med Windows, utformad som en platta med pekskärm.
Ett fodral med inbyggt tangentbord gör att den kan användas som laptop. En adapter som kopplar in en bildskärm gör den till en stationär dator. Den medföljande pennan gör den till ett elektroniskt ritblock eller anteckningsbok.

Det låter som den ultimata prylen för den som inte vill ha både platta och dator.

Och visst är det en smart pryl. Men det är samtidigt en kompromiss som inte är riktigt bra på något av det den vill vara. Som platta är den för tung i handen, svår att hålla utan stöd. Som laptop känns den instabil, tangentbordsfodralet lossnar ibland när jag flyttar datorn.

Hade Surface varit billig hade det gått lättare att leva med nackdelarna. Men den jag testar, Surface Pro 3, kostar mer än 10000 kronor med tangentbordsskyddet. För de pengarna kan jag köpa en billig platta och en billig laptop och få två prylar som inte har bästa prestandan men som ändå är bekvämare att använda.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *