feb 20, 2017

Posted by in Allt, Övrigt | 0 Comments

Litet och enkelt – För att låsa upp frusna lås

Litet och enkelt – För att låsa upp frusna lås

Alla har varit med om det. En stressig morgon mitt i vintern skyndar man sig ut till bilen eller cykeln för att snabbt ta sig till jobbet. Det är i detta tillfälle man inser att låset har frusit. Det krävs inte mycket fukt för att det ska skapas en ”låsning” som inte går att få upp med nyckeln. Hur får man då bort isen så att man kan ta sig vidare?

Det finns flera småprylar att använda till sin hjälp. Saker man absolut bör ha hemma, eller varför inte i väskan.

Plastpåsen med varmvatten – Jo, det är ett bra trick för att få upp låset. Men hur många har tillgång till varmvatten på en parkering? Idén är bra – men knappast portabel. Att hälla varmvatten direkt på låset fungerar- en gång. Men sen är det vatten i låset och nästan gång det blir minusgrader är risken mycket stor att det fryser betydligt mer.

Tändare – Värm nyckeln med en tändare så att den blir riktigt varm. Stick in den och överför värmen därmed från nyckeln till låset för att tina isen. Det kan behöva upprepas ett par gånger. Tändare kostar inte många kronor och finns i stort sett i varje matbutik.

Islösande låsspray – Sprayernas fördel är att de tränger in i låset på ett mycket effektivt sätt. Det kan jämföras mot ”den varma nyckeln” som inte lika tydligt kommer åt låsets inre delar. Spraya och rör nyckeln i låset fram och tillbaka och försök även att låsa upp lite försiktigt. Det viktiga är att man inte tar i för mycket, vilket är otroligt lätt. Priset varierar beroende på storlek och märke. Ex Sonar låsspray 52ml, kostar 52kr på motorolja-online.se.

Alcogel – Tidningen Mestmotor.se skriver att det går att använda alcogel. Med tanke på att alkohol kan lösa is låter det rimligt. Däremot är det ett tips som inte återkommer på flera ställen på nätet. Detta varken gällande billås eller cykellås. Ta tipset med en nypa salt (salt smälter också is…) Att ha en flaska alcogel är däremot alltid bra att ha med sig i väskan för att hålla händerna bakteriefria. En miniflaska med DAX alcogel (50ml) kostar ca 25kr på Apotea.se.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *