jul 15, 2015

Posted by in Allt, Teknik | 0 Comments

GPS i Mobilen

GPS i Mobilen
Om du har en smart mobil har du också gps. Och gps kan du använda utan att det går åt någon datatrafik. Det gäller bara att ha kartorna i mobilen. 

Många stoppar undan mobilen på utlandssemestern för att de är rädda för höga kostnader för datatrafiken.

Kanske också för att det kan kännas bra att koppla ner sig från Facebook och epost under ledigheten.

Men när du vill hitta till hotellet eller det mysiga bed-and-breakfast-stället eller om du gått vilse i naturreservatet och mörkret faller, då är mobilens gps bra att ha.

Gps går att använda utan datatrafik. Mobilen har en antenn som tar emot signaler från flera navigationssatelliter i rymden. Med hjälp av de signalerna kan mobilen bestämma sin egen position.

Den vet var den är om du har platstjänster påslaget.

För att få kontakt med satelliterna måste mobilen ha hyfsat fri sikt mot himlen. Så är det inte alltid om du går i en stad. Signalerna blockeras av byggnader. För att mobilen ska hitta bättre kan den ta hjälp av wifi-master som finns runtomkring. Att slå på wifi också gör att mobilen snabbare hittar sin position i stan. Den kopplar inte in sig på wifinäten utan kollar bara var antennerna finns för att få hjälp att veta var den själv befinner sig.

Du kan alltså orientera dig med mobilens hjälp även om du inte är uppkopplad till internet.

Men för att du ska kunna hitta rätt behöver du en karta där positionen visas.

De kartappar som finns förinstallerade i mobilerna behöver oftast internetkontakt för att fungera. Det går att spara de bitar av kartan du behöver i mobilen i förväg, men det kan vara tryggare och enklare att skaffa en karta som är avsedd för offline-bruk.

En sådan ska du ladda ned i lugn och ro hemma, före resan. Kartor för ett helt land kan ta stor plats och tar lång tid att ladda ned. Du bör vara i wifi-nät när du gör det.

Även om du tänker betala för datatrafik på utlandsresan är det smart att hämta kartorna i förväg för att slippa att navigeringen äter upp din datamängd.

Det finns många appar med offlinekartor. Vilken eller vilka du behöver beror på vad du ska göra.

Ska du köra bil kan det vara idé att köpa en navigeringsapp med röstguidning. Det finns många bra. Den jag fastnat för heter CoPilot. Den finns i flera varianter. Köp inte de dyraste med kartor för flera världsdelar om du inte ska åka överallt nu. Appar är färskvara.
Jag gillar Copilot framförallt för den tydliga grafiken.
CoPilot finns för iOS och Android.

Det finns flera andra som också är bra: Navigon, Sygic, Tomtom till exempel.
Vill du inte betala kan du satsa på Scout. Den använder Open street maps, fria kartor som bygger på data användarna rapporterar in, och har svensk röstnavigering. Du kan ladda ned kartor för ett land utan att det kostar något. Och nästa land kostar bara några tior.

Scout har många inställningsmöjligheter och svenska menyer.

Scout finns för iOS, Android och Windowsmobiler.

Ett annat alternativ som är gratis och har bättre kartor än Open street map är Nokias Here. Menyerna är på engelska men det går att ladda ned svensk röstguidning.

Med Here kan du inte bara köra bil utan också planera resor med kollektivtrafiken. Kollektivtrafikplaneringen funkar dock bara om du är uppkopplad mot internet.

Tillägg: Ett tips jag fick på Twitter efter att ha skrivit detta är maps.me där allt är gratis och går att ladda ned utan att ta jättemycket plats.
Om du vandrar till fots i naturen behöver du terrängkartor. En app som hanterar sådana är Viewranger.
I den kan du både ladda ned gratiskartor och köpa kartor som kostar. Köp inte en massa svenska terrängkartor dock, för de kommer snart att släppas fria av Lantmäteriet.
Även om terrängkartorna i Viewranger kostar pengar finns ofta en gratis översiktskarta som räcker rätt långt.

Viewranger låter dig flytta kartor mellan olika plattformar så du kan byta mellan android och iOS utan att behöva köpa kartorna igen.

Viewranger har även Open street maps som duger bra om du går i en stad. Du kan spara vägen du går som ett spår om du vill kolla var du gått efteråt.

Det finns många andra appar för kartor och navigering. Men om du inte orkar leta och jämföra så var det här några som jag testat och som jag vet fungerar även utan internetkontakt.

Användning av gps drar batteri så navigerar du i bilen bör du koppla in mobilen i en billaddare.

Att ha med en portabel laddare i fickan är också en bra idé.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *