mar 9, 2015

Posted by in Allt, Dator, Teknik | 0 Comments

GLÖM KLOCKAN, DET ÄR NYA MACBOOKEN JAG VILL HA

GLÖM KLOCKAN, DET ÄR NYA MACBOOKEN JAG VILL HA

Supertunn, med riktigt tangentbord och en smart platta som går att trycka ned ett snäpp extra.

Det var inte Apples klocka som väckte mitt habegär när jag tittade på Apples event på måndagkvällen utan den nya lilla bärbara datorn.

Den är 13 millimeter på tjockaste stället, har tolv tums skärm, batteri som håller hela dagen och skarp retinaskärm. Vikten blir knappt ett kilo. Mer än en ipad, men mindre än gamla Macbook Air.

Priset blir från 14 495  kronor.

Den lockar mig som skriver mycket. Men inte tekniknördar som vill ha många anslutna prylar. Den har bara ett enda uttag, en ny usb-standard, som ska klara både laddning, video-ut och anslutna enheter.

Tanken är att det mesta ska ske trådlöst. Video och ljud skickas med airplay. Nya tunna Macbooken har stöd för bluetooth 4 och wifi, meninte plats för simkort. Däremot går det att koppla upp sig mot sin iphones internet direkt från datorn, utan att ta fram mobilen.

Apple Watch då? Jo, jag tycker de verkar fina också. Efter att ha provat en android wearklocka och hört många som är mycket nöjda med sina Pebble-klockor tror jag att det kan vara nästa steg för den som vill vara uppkopplad utan att ta fram mobilen stup i kvarten.

Apples klockor är snygga och har roliga funktioner, som att kunna rita en teckning som syns på en kompis klocka, och förstås att kunna svara på meddelanden och samtal. Riktigt hur enkelt det blir att göra saker på den lilla klockan är svårt att veta innan man testat. Är det pilligt och krångligt kommer de flesta av oss inte att använda så många appar på klockan.

En nackdel med klockan är att den bara har 18 timmars batteritid. Att ladda en gång i veckan hade känts mer okej. En smart klocka som håller reda på ens steg, sömn med mera är inte så enkel att ta av och ladda. Där tycker jag Pebble är smartare som har e-pappersskärm och inte drar lika mycket ström.

Apple Watch är också dyra. Och de står inte för sig själv, de kräver att du har med en iphone för att finesserna ska kunna utnyttjas.

Se vad klockan är kan du förstås göra ändå. I många varianter

Apple Watch

Kanske är det lite som räven och rönnbären att jag inte känner begär efter en Apple Watch. Den ska till en början inte släppas i Sverige. 24 april börjar den säljas i en del andra länder, till exempel Storbritannien. Dessutom: Jag har inte råd med en onödig pryl till. Inte med den fina nya datorn heller för den delen.

Den dyraste lyxmodellen, Apple Watch i guld, kostar från 10 000 – dollar. Jag blir lite provocerad av det. Men visst, för cheferna på Apple är det väl nåt man kan önska sig i julklapp.

Den billigaste Apple Watch-modellen ska kosta från 349 dollar.

Apple-eventet handlade inte bara om prylar utan också om deras nya research kit som ska underlätta för forskare som vill göra appar. De visade exempel från hur sjukvården kan bli bättre med appar.

Apple släpper Research kit fritt, som öppen källkod, så att det kan användas även med icke-apple-prylar.

En annan nyhet som i första hand är stor i USA är att HBO kommer i en ny prenumerationsmodell för Apple tv. Här har vi redan HBO Nordic som är en liknande betalningsmodell. Kan vi få in det i Apple tv får de säkert fler prenumeranter.

Att kunna betala med klockan är också en grej för USA. Apple pay har blivit framgångsrikt där, men det finns inget datum för när vi ska få hit det.

Den som varken har råd med ny dator eller smart klocka kan i alla fall ha råd med en Apple tv nu. Priset ska sänkas från 99 dollar till 69. Det lär betyda 600-700 kronor i Sverige.

Apples event sändes live på webben och i Apple tv, där Apple Events finns som en egen kanal.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *